Nieuws

Nieuwsflits: Energy@Home

12/12/2022
Nieuwsflits: Energy@Home
Zonnepanelen op een huis

Energiebesparingsmogelijkheden zijn momenteel ‘hot topic’. Niet alleen in de industrie, maar ook aan het thuisfront worden alle verbetermogelijkheden onderzocht. Afgelopen maand organiseerde Consultes dan ook een interne infosessie voor al zijn medewerkers. In deze nieuwsbrief willen we de info uit die sessie graag met u delen.

 

BESPARINGSTIPS

Onderstaande grafiek geeft de verdeling weer van het energiegebruik over de verschillende huishoudelijke toepassingen. Zo wordt al snel duidelijk dat het overgrote deel van uw energiegebruik naar het verwarmen van uw huis en sanitair water gaat. Als het gaat over de energietransitie wordt er vaak aandacht gegeven aan bijvoorbeeld zonnepanelen, elektrische voertuigen, batterijen, … en hierbij wordt de productie van warmte ten onrechte over het hoofd gezien. Hieronder geven we per huishoudelijke toepassing enkele tips die het energiegebruik en ook de factuur naar beneden kunnen brengen. 

 
Grafiek residentieel energieverbruik
Grafiek residentieel energieverbruik

Verwarming

  • Isoleren: warmteproductie kost veel energie, het is dan ook van groot belang dat die warmte binnen blijft en niet via dak, muren, ramen, spleten, … kan ontsnappen. Een goede isolatie zorgt voor meer comfort, besparing op de factuur en minder energiegebruik. 
  • Goede afstelling thermostaat: de thermostaat een graad lager kan u al snel €500/jaar opleveren. Let er ook op dat u alleen noodzakelijke ruimtes verwarmt en uitsluitend op tijdstippen verwarmt als het nodig is.
  • Goede afstelling ketel: CV-ketels halen hun optimale rendement pas als de temperatuur goed staat ingesteld (meer info).
    • Ramen richting de zon niet afschermen. 
    • Radiatoren vrijhouden. 
    • Nog steeds kort verluchten om andere ongure zaken ter vermijden zoals schimmelvorming. 

Sanitair warm water

  • Temperatuur warmteboiler op 65 °C. 
  • Spaardouchekop
  • Douchen i.p.v. bad nemen.

Verlichting

  • LED-verlichting: verbruikt tot 10 keer minder energie en kan tot 30 keer langer meegaan.

Koelen en vriezen 

  • Koelkasten en diepvriezen jaarlijks ontdooien. 
  • Toestellen indien mogelijk 10 cm van de muur. 
  • Warmtewisselaars jaarlijks afstoffen. 
 
Koelen en vriezen
Koelen en vriezen

Afwassen en drogen

  • Gebruik de spaarstand. 
  • Temperatuur niet te hoog: 
    • Katoen (verfrissen) op 30 °C
    • Vuile was op 40 °C
    • Witte was op 60 °C
  • Volle machines. 
  • Was laten uitzwieren op hoogste toerental. 
  • Als uw droogkast aan vervanging toe is, geef dan de voorkeur aan een model met een warmtepomp.
  • Regelmatig pluizenfilter schoonmaken. 
  • Was ophangen. 

Koken

  • Kies voor gebruik van de microgolfoven bij opwarmen gerechten. 
  • Deksel op pot. 
  • Dampkap op tijd uitzetten.  
  • Wokken of stomen i.p.v. koken.  
 
Koken
Koken

Algemene tips

Met een digitale meter is het vrij eenvoudig om uw elektriciteitsverbruik in real-time te meten. Als u stekkers lostrekt of schakelaars omzet, kan u direct zien wat elk toestel en elke lamp echt gebruikt. Een vaak over het hoofd geziene sluimerverbruiker is de TV-modem. Zo kan het zijn dat het TV-scherm wel uitstaat, maar de TV-modem nog niet. 
Voorgaande tips gingen over het verlagen van de factuur, maar het kan ook lonen de factuur zelf eens vast te nemen en te kijken of je nog wel het goedkoopste contract hebt. Dit kan makkelijk met de V-test of via de website van de CREG
Let bij het kopen van nieuwe toestellen zeker ook op het energielabel. Sinds 1 maart 2021 ziet het energielabel er anders uit: voortaan is A de hoogste score en G de laagste. De meeste apparaten die vóór 1 maart 2021 score A+++ hadden, hebben vandaag score C. Toestellen met een A-score zijn momenteel nog amper te vinden. Deze score is bedoeld voor toestellen die nog ontworpen moeten worden. Met het oog op de toekomst is het ook de moeite waard eens te kijken of het toestel eventueel slim aangestuurd kan worden om zo te kunnen samenwerken met uw digitale meter en zonnepanelen. 
EnergyVille ontwikkelde samen met De Standaard een tool om zelf te kunnen berekenen hoeveel bepaalde maatregelen voor uw specifieke situatie kunnen opleveren.   

Zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn met de huidige energieprijzen een zeer goede investering die zich zelfs zonder subsidies al binnen de 5 jaar terugverdienen. Enkele jaren geleden lag de terugverdientijd op 7 à 10 jaar. Door de hogere tarieven kan u enerzijds besparen door de elektriciteit die u niet van het net dient te halen. Daarnaast is ook het injectietarief gestegen waardoor u meer betaald krijgt voor elektriciteit die u op het net zet.  Ook met een digitale meter zijn zonnepanelen nog altijd een goede keuze. U krijgt dan wel een lagere prijs voor de elektriciteit die u op het net zet (injectietarief) dan voor de stroom die u van het net afneemt (afnametarief). Dat prijsverschil wordt steeds kleiner. Dat komt omdat u bij afname niet alleen de elektriciteit betaalt, maar ook netkosten, heffingen, bijdragen en btw. Het injectietarief is alleen gelinkt aan de elektriciteitsprijs. Het is deze elektriciteitsprijs die de afgelopen tijd gestegen is en nog wel even hoog zal blijven.  Indien u ook twijfelt over een thuisbatterij, het VEKA heeft een simulatie-tool beschikbaar gesteld om de terugverdientijd te berekenen. 

Energiedelen 

Als u thuis een digitale meter hebt, is het sinds kort ook mogelijk om zelfopgewekte energie te delen. U kan overtollige energie beschikbaar stellen aan een familielid, vriend of tweede verblijf. De deler van overtollige energie betaalt hiervoor niks maar ontvangt ook geen injectievergoeding. De ontvanger betaalt enkel netkosten, heffingen, bijdragen en btw en heeft dus het voordeel geen energiecomponent te hoeven betalen. Onderling zou er natuurlijk wel een vergoeding afgesproken kunnen worden. Fluvius houdt voor u bij wat de uitgewisselde energievolumes zijn. De ontvanger moet de energie wel verbruiken op het moment waarop de deler ze niet verbruikt. Indien u aan energiedelen wenst te doen, moet u dit gewoon aangeven via MijnFluvius. Meer informatie vindt u op de website van Fluvius

Premies en subsidies

Er zijn ook premies en subsidies te verkrijgen voor investeringen in energiebesparende maatregelen, isolatie of renovatie. Deze zijn aan te vragen via het online-loket, meer info daarover vindt u op de website van de Vlaamse overheid of in deze brochure

 

Deze nieuwsflits werd samengesteld door Consultes experten Kobe Meeuws en Luka Vanderplancke

 
Tag
Milieu
Energie

inschrijven nieuwsflits

vul hieronder uw e-mailadres in om maandelijks op de hoogte te blijven van het laatste nieuws op vlak van milieu en preventie.

Ik heb de privacy verklaring gelezen en goedgekeurd.