Milieu

Energiemetingen

Een bekend gezegde luidt: “Meten is weten”. In het kader van energie is dit meer dan ooit het geval. Veel bedrijven beschikken enkel over factuurgegevens van elektriciteit, gas, stookolie, … maar weten niet waar die aangekochte energie precies naartoe gaat. Vooral op het vlak van elektriciteit zijn de energiestromen en de omvang ervan nog vaak onbekend terrein.

In deze context kan Consultes ondersteuning bieden in de vorm van een doorgedreven meetcampagne. Het doel van de meetcampagne is het identificeren van de verbruikers binnen de firma en het kwantificeren van hun aandeel binnen het globale verbruik. Aan de hand van verschillende meettoestellen kan een meerdaagse meetcampagne worden opgezet, waarbij o.a. spanning, stroom, vermogen (actief/reactief), vermogensfactor, … gemeten kunnen worden. Deze metingen vinden bij voorkeur plaats bij verschillende productieregimes, bij vollast, deellast en nullast. Zo kan de impact op het verbruik van verschillende machines of processen correcter bepaald worden.

Na de meetcampagne worden de resultaten overzichtelijk gebundeld en afgezet tegen de factuurgegevens zodoende een inzicht te creëren in eventuele energieverslindende processen. Op deze manier wordt ook duidelijk in welke afdelingen of processen de grootste marge tot besparing te vinden is.

De beschikbare meettoestellen zijn van type Fluke 1734 en Fluke A3001. Fluke is een wereldspeler op de markt van de (elektrische) meetapparatuur en levert hoogst betrouwbare meettoestellen.

Als extraatje beschikt Consultes ook over een thermische camera van het type Fluke TI300+. Aan de hand van deze camera kunnen warmte- of koudeverliezen in een productieomgeving snel geïdentificeerd en aangepakt worden, en zo een besparing op de factuur opleveren.

 
Energiemetingen
toc

Wilt u advies of meer informatie?
Neem dan contact op.