Nieuws

Duurzaam ondernemen | Consultes Sustainability Grid

15/03/2022

DUURZAAM ONDERNEMEN

 

Duurzaamheid of duurzaam ondernemen… termen die men herhaaldelijk kan terug vinden in de media, in artikels en op de sites van ondernemingen. Maar wat houden deze woorden in?

De essentie van duurzaam ondernemen is de overtuiging dat we de wereld goed willen achterlaten voor diegene na ons.

  • Waarbij “de wereld” inhoudt: de ondernemingen, de economie en de maatschappij… maar ook algemeen mens en milieu.
  • Waarbij “goed” inhoudt: met de verdere mogelijkheid om steeds in eigen behoeften te kunnen voorzien zoals arbeid, energie, veiligheid, water, producten,… .

Uiteraard passen de huidige klimaatsveranderingen ook volledig in bovenvermelde stelling. Willen we dat onze planeet leefbaar blijft, dan moeten we drastisch ingrijpen. Ook de ondernemingen moeten hieraan deelnemen. Duurzaam ondernemen vormt hiertoe ook de oplossing.

 

SUSTAINABILITY GRID

Om als onderneming inzicht te krijgen in de mate waarop duurzaamheid geïntegreerd is in het beleid en de dagelijkse bedrijfsvoering, werd door Consultes een Sustainability Grid ontwikkeld.

Daar waar de Consultes Environmental & Safety Grid op zoek gaat naar de graad van conformiteit met de milieu- of welzijnswetgeving, worden met de Sustainability Grid de mogelijke werkpunten onthuld waarmee het bedrijf nog verder kan inzetten op duurzaamheid.

Hoe wordt de brede term duurzaamheid nu in één grid gegoten?

Dit gebeurt aan de hand van de MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) Prestatieladder. De MVO-Prestatieladder is geïnspireerd op de ISO 26000 en ondersteunt de Sustainable Development Goals (SDG). De “ladder”, die 31 thema’s omvat, vormt een leidraad voor het invoeren en toepassen van maatregelen om een duurzame onderneming te creëren.

De domeinen in de grid zijn gebaseerd op de thema’s van de ladder, maar de Grid is uiteindelijk uitgebreider dan de MVO-scan. Er worden ook verschillende tools, certificatiemogelijkheden en specifieke maatregelen in opgenomen waarover bedrijven beschikken wanneer ze het principe van duurzaam ondernemen volgen.

 

De verschillende maatregelen worden ook gekoppeld aan de SDGs en de vijf P’s: People, Planet, Prosperity, Peace en Partnership en zijn onderverdeeld in volgende domeinen:

  • Afval en Afvalwater
  • Biodiversiteit
  • Emissie
  • Energie
  • Grondstoffen en Materialen
  • Mobiliteit en Transport
  • Producten en Diensten
  • Water
  • Welzijn

 

Tijdens het invullen van de Grid, wordt er een score gegeven per domein en de uiteindelijke scores worden grafisch weergegeven. Bedrijven kunnen de Grid ook nog aanvullen en verder uitbreiden met reeds zelf uitgewerkte maatregelen waarvoor ze ook gequoteerd worden.

Nadien bestudeert Consultes de ingevulde Grid en kan er advies aangeboden worden om “duurzaamheid” binnen het bedrijf nog verder te optimaliseren en ondertussen ook de “opbrengsten van duurzaam ondernemen” verder te optimaliseren.

Bijvoorbeeld:

Een energieplan met bijbehorende maatregelen zal leiden tot een lagere energiefactuur. Een afvalplan zal resulteren in gescheiden afval, afvalreductie en vervolgens een lagere afvalfactuur. En het gaat veel verder dan dit. Het label “duurzaam ondernemen” zal je niet alleen minder kosten geven maar tevens meer klanten opbrengen. Bovendien willen medewerkers steeds meer hun steentje bijdragen in de verbetering van onze toekomst. Een bedrijf dat duurzaam onderneemt, zal ook makkelijker goede en gemotiveerde medewerkers vinden en aan boord houden.

 

Tot slot kan de Sustainability Grid ook perfect aansluiten en/of als input dienen voor desgewenste duurzaamheidsrapporteringen naar stakeholders (vb. cfr. Global  Reporting  Initiative  (GRI)).

VERSCHEIDENHEID AAN TOOLS, CERTIFICATEN, REKENMODELLEN

 

Zoals hierboven toegelicht werd, is duurzaam ondernemen een beleidskeuze die gemaakt wordt.

Om die ingeslagen weg mogelijk te maken, moeten er dus maatregelen genomen worden en concrete doelstellingen waargemaakt worden.

Om dit te doen zijn allerhande tools, rekenmodellen, certificaten, … beschikbaar, waarbij het niet altijd gemakkelijk is om hun waarde en bruikbaarheid te beoordelen.

Sommige zijn gericht op de duurzaamheidsbeoordeling van producten, anderen hebben als doel de impact op een bepaald domein (vb. water, CO2, energie, milieu algemeen, …) te bepalen.

Termen zoals circulaire economie, ecodesign, LCT & LCA (Life Cycle Thinking & Life Cycle Assessment) zijn hierbij schering en inslag.

 

We sommen hierbij de belangrijkste even voor u op met een korte toelichting.

 

CRADLE TO CRADLE:

Cradle to Cradle Certified® is een wereldwijd erkende maatstaf voor veiligere, duurzamere producten gemaakt voor de circulaire economie. Om het C2C-certificaat te ontvangen,  worden producten beoordeeld op milieu- en sociale prestaties en dat in vijf duurzaamheids-categorieën: “materiaalgezondheid”, “materiaalhergebruik”, “beheer van hernieuwbare energie en koolstof”, “waterbeheer” en “sociale rechtvaardigheid”. Een product krijgt voor elke categorie een prestatieniveau toegewezen (brons, zilver, goud, platina). De prestatie in de laagste categorie van een product vertegenwoordigt ook het algemene certificeringsniveau.

 

CO2 -footprint /  CO2-prestatieladder  /  CO2-neutraal label

  • Om inzicht te krijgen in de totale CO2-uitstoot (of het CO2-equivalent van broeikasgassen) van een organisatie, kan deze berekend worden aan de  hand  van  een  CO2-voetafdruk.  Door  deze  berekening  krijgt  een  organisatie  inzicht  in  welke activiteiten  of  groepen  verantwoordelijk  zijn  voor  de  grootste  uitstoot  binnen  de  organisatie. Hierdoor kan de organisatie engagementen opstellen en specifieke maatregelen nemen om deze CO2-voetafdruk  jaarlijks  te  doen  dalen. Deze berekening gebeurt volgens het GHG-protocol en de ISO14064.
  • De CO2-prestatieladder is een certificeerbaar managementsysteem dat bedrijven stimuleert om CO2 te reduceren op zowel structurele wijze, binnen de bedrijfsvoering als in projecten én in de toeleveringsketen. De ladder is een op  zichzelf staand certificatieschema waarin bedrijven zich vrijwillig kunnen laten certificeren. De certificatie gebeurt door een geaccrediteerd en onafhankelijk organisme. Er kunnen 5 niveaus gehaald worden.
  • CO2-neutral is een Belgisch label voor CO2-compensatie opgericht door CO2-logic en Vinçotte. Het label kan worden toegekend aan producten, diensten of bedrijven. Het label geeft aan dat de CO2-uitstoot geproduceerd door de aanvrager werd berekend en gecompenseerd. De berekeningen worden uitgevoerd door CO2-logic op basis van de gegevens van de aanvrager. Voor de compensatie wordt gebruikgemaakt van een internationale standaard. De controle gebeurt door Vinçotte.

 

BREEAM

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te bepalen. BREEAM houdt rekening met een zeventigtal credits (parameters), verzameld in 9 categorieën: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling.

 

Volledigheidshalve ook nog even een verwijzing naar de verschillende ISO-normen die bestaan rond duurzaamheid: ISO26000 – ISO14025 – ISO14067 – ISO20400 – ISO59020 - …

 

Tag
duurzaamheid
Peggy Clerick
Peggy Clerick
Bestuurder Consultes - Senior preventieconsultant
Alle consultes experten

inschrijven nieuwsflits

vul hieronder uw e-mailadres in om maandelijks op de hoogte te blijven van het laatste nieuws op vlak van milieu en preventie.

Ik heb de privacy verklaring gelezen en goedgekeurd.