CSRD Rapportering, hoe gaan ondernemingen er mee om?
Ghelamco Arena Gent
gratis

Opleiding

Panelgesprek CSRD Rapportering - Hoe gaan ondernemingen er mee om?

CSRD Rapportering, hoe gaan ondernemingen er mee om?
Ghelamco Arena Gent
gratis

De duurzaamheidsrapportering i.k.v. de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) stelt bedrijven voor verschillende uitdagingen. Enkele voorbeelden:

>  Om te beginnen is duurzaamheid’ momenteel vaak een heel abstracte term die impact heeft op verschillende afdelingen binnen exploitaties, o.a. HSE, HR, legal, finance… Het betrekken van stakeholders bij het rapportageproces is essentieel, maar het kan moeilijk zijn om de juiste stakeholders te identificeren en effectief met hen te communiceren. Bovendien moet die communicatie dan aangestuurd worden door een ‘duurzaamheidscoördinator’, maar wie komt, binnen uw bedrijf, hiervoor in aanmerking?

>  De richtlijn introduceert diverse rapportagevereisten zonder duidelijk aan te geven hoe ver bedrijven in detail moeten treden en zonder concreet te zeggen wat de criteria zijn om data al dan niet als relevant te beschouwen. Het zelf bepalen van de materiële onderwerpen, die van belang zijn voor het bedrijf en zijn belanghebbenden, kan een uitdaging zijn en leidt vaak tot hevige discussies binnen de bedrijven.

>  Energiecijfers, waterdata… zijn gegevens die meestal wel al beschikbaar zijn, maar exacte gegevens van o.a. luchtemissies zijn niet altijd voorhanden. Bedrijven moeten mogelijks nieuwe systemen implementeren of bestaande systemen aanpassen om de benodigde gegevens nauwkeurig vast te leggen. Bedrijven die wereldwijd opereren, worstelen ook met het handhaven van consistentie in duurzaamheidsrapportage, gezien de verschillende normen en vereisten op wereldwijde schaal.

Grootste knelpunt blijkt dat niemand weet hoe bovenstaande concreet aangepakt moet worden. Er ontstaat een wildgroei aan methodieken en verschillende bedrijven pretenderen ‘dé juiste aanpak’ te kunnen voorschotelen. De enige manier om nu nog het bos door de bomen te blijven zien, is door onderling met bedrijven in overleg te gaan en te leren uit de ervaringen van anderen. Consultes wil dan ook als uw partner in duurzaamheid meerwaarde creëren door een panelgesprek te organiseren waarbij ervaringen, tips en tricks uit de praktijk gedeeld zullen worden door verschillende bedrijven. Dé uitgelezen kans om uw prangende vragen te stellen en de juiste contacten te leggen en na deze sessie de Consultes hulplijnen in te schakelen.

 
 
 

datum: maandag 5 februari 2024
Programma:
10u00 - 10u15: Algemene toelichting & kader van de richtlijn
10u15 - 10u30: Rol van HSE binnen CSRD
10u30 - 12u00: Panelgesprek met getuigenissen over aanpak en huidige status
12u00 - 13u00: Broodjeslunch

Deelname is gratis, inschrijving is verplicht.

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Met panelleden: Gillian Herpers (Group of Butchers), Kris Vanrenterghem (Willy Naessens), Els Heynssens (BOSS paints), Lasse Six (Unilin), Peter Willaert (Duvel Moortgat), Sidonie Descheemaeker (La Lorraine Bakery Group)
Maandag 05/02/2024 van 10u00 tot 13u00 (incl broodjeslunch)
De inschrijvingen zijn afgelopen